geschiedenis hoftuin

de hoftuin

een oase van rust, omgeven door groen

Open Hoftuindag 27 augustus

Liefhebbers van genieten in de natuur, mooie tuinen en biologische producten kunnen hun hart weer ophalen tijdens de Open Hoftuindag op Landgoed Het Hof in Bergen. Zondag 27 augustus zijn het landgoed en de prachtige moestuin weer toegankelijk voor publiek en wordt er in samenwerking met Scorlewald een bijzondere dag georganiseerd. De openingstijd is van 11.00 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Kinderworkshops, een landgoed markt, tuinrondleidingen, bloemen plukken en een heerlijke terras om lekker te genieten van een drankje en hapje. Het is maar een kleine greep uit alle activiteiten tijdens de Open Hoftuindag.

Tijdens de Open Hoftuindag staan onze koks klaar om de lekkerste gerechtjes te maken. Het zal duidelijk zijn dat de groenten uit eigen tuin daarbij de belangrijkste ingrediënten vormen. Verder zijn er veel leuke activiteiten zoals je eigen bloemenpers samenstellen, bij de imker in de leer en je eigen bloemen plukken. Ook geven we rondleidingen door de tuin met een gids en in de middag hebben we prachtige liedjes van Wies en de Liefde. Op de markt staan standjes met uiteenlopende eerlijke producten.

Graag tot ziens in de Hoftuin!

blooming stichting

in samenwerking met Scorlewald

Zaaien, composteren, oogsten, harken, maaien, snoeien, schoffelen, het bos onderhouden en boontjes doppen. Of het nu zomer is, of winter, in de mooiste tuin van Bergen is altijd wat te doen. De Hoftuin bevindt zich bij blooming landgoed Het Hof, een idyllische locatie midden in het bos van Bergen, en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een bijzondere plek om zinvol bezig te zijn.

Al dat bloeit, laat bloeien
Landgoed ‘t Oude Hof kent drie eilanden. Een eiland waar landhuis Het Hof staat, een eiland waar nu nog kan worden gevoetbald, maar waar in de toekomst fruitbomen komen, en het eiland met De Hoftuin, daar waar de biologische groenten en bloemen geteeld worden. Het Hof maakt deel uit van de blooming Stichting welke tot doel heeft te investeren in maatschappelijk verantwoorde projecten en mensen een kans geven zich te ontwikkelen. Ze uitdagen om tot bloei te komen. De samenwerking met Scorlewald was daarom een logische stap. Onze bloeiers laten nu ook anderen tot bloei komen.

Tuinieren met een hart
Dries Olsthoorn is de tuinman van Het Hof en begeleider vanuit Scorlewald. Zijn hart ligt bij alles wat groeit en bloeit. Bomen, planten, bloemen, groenten, maar ook mensen. “In de Hoftuin, waar tuinieren een maatschappelijke functie heeft, komt dit alles samen. Het is prachtig te zien hoeveel liefde onze deelnemers in de tuin 

leggen. Of ze nu aardbeien plukken, een meiknol uit de aarde halen, of het pad aanharken, ik merk dat ze happy zijn. De Hoftuin is een oase van rust, omsloten door groen, zonder prikkels van buitenaf. Ze zijn één met de natuur, kunnen hier aarden en nemen hun werk zeer serieus omdat ze zien waar ze het voor doen. De door hen gedopte boontjes worden ’s avonds door de chef-koks van blooming hotel en Het Hof geserveerd. Dat ik die jongelui hier zie opbloeien, daar ben ik trots op.”

Vandaag geoogst, vanavond op je bord
Van meirapen, peultjes en blauwschokkers, een chique woord voor kapucijners, tot tomaten in alle soorten en maten, schorseneren, aardbeien, pastinaken en eetbare bloemen als viooltjes, afrikaantjes of goudsbloemen. Alles wat in de Hoftuin groeit, is biologisch. En dat proef je. In de Hoftuin komen twee werelden samen. Die van de kok en die van de tuinder. De chef-kok van Het Hof kookt naar aanbod. “Dagelijks loop ik door de moestuin en bespreek met tuinman Dries wat er die dag geoogst kan worden. Onze samenwerking is uniek. En de bijdrage van de deelnemers van de Scorlewald is groot. Ze zijn gedreven en leergierig. Sommige komen zelfs de keuken in om te zien hoe ik de door hen geoogste groenten en kruiden bereid.”

* Scorlewald is één van de instellingen die deel uitmaakt van de Raphaëlstichting. De Raphaëlstichting biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

hoftuin landgoed
moestuin landgoed
landgoed tuin